Maaliskuu 2008 - Kohtaamisia

Hilkka Rosholm

Maaliskuun pohdinta 2008

Kohtaamisia

Kun Jeesus aloitti toimintansa, kansa havahtui kuuntelemaan. Olisiko Jeesus profeettain lupaama Israelin kansan vapauttaja? Jeesus keskusteli joka päivä erilaisten ihmisten kanssa ja kuunteli heitä. Jeesus paransi sairaita. Hän opetti kansaa, toi esille Jumalan tahdon ja kertoi oikeasta Jumalan palvelemisesta. Aikamoisen hämmingin Jeesus sai aikaan toiminnallaan. Parantumisen kokeneet veivät sanaa Jumalan voimasta ja Jeesuksesta sukulaisilleen ja tuttavilleen. Fariseukset, kirjanoppineet ja muitten uskonsuuntien edustajat ärsyyntyivät monta kertaa Jeesuksen suorista sanoista. He olivat jo kauan saaneet vahvistaa omia inhimillisiä ajatuksiaan tutkiessaan vanhoja kirjoituksia ja kertoessaan niistä kansalle. Jeesus osoitti, että näissä säännöissä oli menty ihmisen tekojen ihannoimiseen lain tekstien noudattamisessa. Niistä puuttuivat kokonaan rakkaus ja Jumalan kunnioittaminen.

Jeesuksen toiminta kosketti erityisellä tavalla. Sen koki myös Pietari, joka oli venekuntansa kanssa puhdistamassa verkkojaan tuloksettoman kalastusyön jälkeen. Jeesus tuli samaan rantaan ja paljon väkeä kulki taas Hänen mukanaan. Jeesus pyysi istumapaikkaa Pietarin veneessä, jotta Hän voisi opettaa kuulijoitaan. Lopetettuaan saarnansa Jeesus käski Pietaria heittämään verkkonsa veteen. Varmasti Pietari mietti hetken. Inhimillisesti ajatellen oli silkkaa ajan haaskausta yrittää kalastaa, eiväthän he olleet koko yönä saaneet yhtään kalaa. Kokemus oli hänelle opettanut, ettei kala liikkunut sellaisen yön jälkeenkään. Tiesihän sen myös jokainen lähistöllä oleva kalastaja, noloksi Pietari itsensä varmasti tunsi. Jotain oli tapahtunut kuitenkin Pietarille hänen kuunnellessaan Jeesuksen opetusta. Pietari sanoi, että Jeesuksen käskystä hän heittää vielä verkot veteen. Mitähän Pietari sinä hetkenä kokikaan, kun kalaa tuli enemmän kuin verkkoihin mahtui? Kaikki itsetietoiset ajatukset saivat Pietarin tuntemaan itsensä syntiseksi Jumalan edessä. Jeesus näki Pietarin vilpittömyyden. Hän kutsui Pietarin mukaansa apostolin virkaa toimittamaan.

Samarialaisnainen kohtasi Jeesuksen kaivolla. Nainen koki hämmentävänä jo sen, että Jeesus yleensä puhui hänen kanssaan, niinhän ei ollut tapana. Jeesus sanoi naiselle, että jos tämä tietäisi kenen kanssa hän puhui, niin hän pyytäisi Jeesukselta elävää vettä. Ensin nainen mietti käytännöllisesti asiaa. Eihän Jeesuksella ollut ammennusastiaa, jolla hän olisi kaivosta saanut vettä. Jeesuksen sanat saivat hänet kuitenkin ajattelemaan, että Jeesuksessa oli jotain ihmeellistä. Naisen silmät avautuivat keskustellessaan Jeesuksen kanssa. Hänkin odotti Messiasta. Näin Jeesus johdatti tämän naisen miettimään elämäänsä. Hän sai kohdata Jeesuksen syntien sovittajana. Heti nainen lähti kertomaan ystävilleen, mitä hän oli kokenut. Kohta koko Sykarin paikkakunnan väki kokoontui kuuntelemaan Jeesusta. He sanoivat uskovansa Jeesusta oman kokemuksensa pohjalta. Eivät he enää uskoneet vain siksi, että tuo kaivolla Jeesuksen kohdannut nainen oli Hänestä kertonut.

Niin olivat fariseukset kiinni kirjoituksissaan ja perinnäissäännöissään, että he syyttivät Jeesusta Jumalan pilkasta, kun hän kertoi olevansa Jumalan Poika. Heidän ymmärryksensä ei avautunut ottamaan vastaan Jumalan suurta pelastussanomaa. Samoin tapahtui ylipapeille ja kirjanoppineille. Tuomitessaan Jeesuksen kuolemaan juutalaisten pääsiäisen aikaan he yllyttivät kansankin huutamaan: ”Ristiinnaulitse!”. Me vietämme pääsiäistä Jeesuksen ristinkuoleman muistoksi. Tässä Jeesuksen kuolemassa on meillä pelastus. Jeesuksen ristintyö katkaisi kuolemalta vallan. Jumala herätti Jeesuksen kuolleista. Jeesus elää taivaassa ja on valmis vieläkin kohtaamaan ihmisen yhtä armahtavasti kuin täällä maan päällä ollessaan.

Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Tämä Raamatun jae pysäytti minut aikoinaan. Olin hakenut jo jonkin aikaa selkeyttä uskonelämääni. Jumalaan olin uskonut koko elämäni, mutta ei minulla ollut läheistä suhdetta Häneen. Mietin siinä tilaisuudessa ensimmäistä kertaa, mihin Jumala oikeastaan antoi ainoan Poikansa? Jeesus koki kuoleman, mutta miksi? Sen tähden Jeesus kuoli, että minäkin saisin syntini anteeksi. Sen tähden Jeesus kuoli, että minullakin olisi rauha Jumalan kanssa! Sain kohdata Jeesuksen syntieni sovittajana. Oivalsin siinä hetkessä, että omassa voimassa yrittämiseni ei ollut tuonut minulle rauhaa. Näin pitikin olla. Pitää olla ulkopuolelta tuleva armahdus, mihin ei vastapuolellakaan ole mitään sanomista. Ei ihmisen hyväkään elämä kanna kuoleman yli. Vain Pyhän Jumalan suunnittelema pelastustyö on avain iankaikkiseen elämään. Sen vastaanottaminen on mahdollista nykyäänkin.

Minulle tämä Jeesuksen kohtaaminen oli elämäni vapauttavin kokemus! Vaikka olen huonojakin valintoja elämässäni tehnyt tämän jälkeen, olen kokenut, että paluu Jeesuksen luo on mahdollista. Näin se on jokaisen kohdalla, Jumala ei muutu. Jeesuksen ristintyön merkitys ei muutu. Jeesusta kohtaamaan voi tulla niin syntinen ihminen ensimmäistä kertaa kuin Jumalasta jostain syystä erkaantunut. Jeesusta kohtaamaan voi tulla myös sellainen, joka uskoo Jumalaan, mutta ei ole miettinyt tätä puolta Jumalan rakkaudesta. Pääsiäisen sanoma on, että sen raskaitten tapahtumien jälkeen on riemullista kokea, että Jeesus elää!

-hilkka-