Huhtikuun pohdinta 2013 - Puolipilvistä vai puoliaurinkoista

Hilkka Rosholm. Huhtikuun pohdinta 2013

 

Puolipilvistä vai puoliaurinkoista

Puolipilvistä käytetään säätiedotteessa silloin, kun noin puolet taivaasta on pilvien peitossa. Talviaikaan ei useinkaan huomaa onko taivaalla vähän pilviä vai paljon. Hämärää tai melkein pimeääkin tuntuu olevan vaikkei pilviä olisi ollenkaan. Kesäajan myötä pilvisyyden kyllä huomaa, muttei se terveen ihmisen menoa haittaa kun valoa on paljon.

Minun elämänikin on ollut monta kertaa puolipilvistä. Sellaisina aikoina minusta on tuntunut, että kesälläkin on enemmän pilviä kuin valoa. Olen huomannut, että säryt ja kivut voimistuessaan peittävät kyllä valon ihan varmasti ja pilvisyys voittaa. Silloinhan ei pysty edes huomaamaan täydeltä terältäkään paistavaa aurinkoa. Lämmön voin aistia, mutta kirkas aurinko on liiankin kirkas kohtaamaan rasittunutta kehoani. Olen huomannut, että särkyjen rasitus vie voimat mieleltänikin. Juuri silloin voi jäädä negatiiviset ajatukset pyörimään mieleen. Silloin olisi annettava itselle aikaa, levättävä niin kauan kunnes jotain muutakin tulee mieleen kuin oma surkeus. Tällaiset kokemukset vaikuttavat minuun syvältä ja niistä toipuminen voi kestää kauankin. Jotain hyvääkin olisi joka kerta varmaan löytynyt, mutta huonoja asioita on niinä hetkinä liian paljon. Ilmeisesti en edes halua ollenkaan tajuta silloin tätä maailmaa ohi tai yli minun murheitteni.

Joskus tuntuu, että saan liiankin helposti omalla asenteellani pilvien peittämään päiväni. En osaa antaa positiivisille asioille valtaa vaan käperryn vielä enemmän oman sisimpäni sykkyröihin. Onhan tällaisen pitkäaikaissairaan helppo vetäytyä maailman menosta, kun ei itse pysty välttämättä mihinkään vaikuttamaan. Olen alkanut pelätä, että annan vallan sisimmässäni jollekin sellaiselle, jota en voi jättääkään helpolla pois elämästäni. Sellaista on ainakin katkeruus. Toivon, että ymmärrän itse katsoa eteenpäin enkä paina katsettani ihan kuin häpeisin itseäni tällaisena pyörätuolissa kulkevana. Asennehan tässäkin asiassa vaikuttaa. Mistä minä tiedän muiden murheet, nehän voivat olla paljon enemmän voimia kuluttavia kuin omani. Toivoisin, että kuitenkin vielä kauan tajuaisin, missä minä mieleltäni kuljen. Silloin minun olisi mahdollista kääntää päiväni puolipilvisyys puoliaurinkoiseksi. Ajatukseni ovat paljon  positiivisempia puoliaurinkoisella mielellä ajateltuna kuin puolipilvisessä mielen säässä. 

On myös tilanteita, että haluaisin luonnossa olevan vain puolipilvistä. Tällainen tulee aina mieleen  keväisin, kun auringon kirkkaat säteet paljastavat liikaa siivousmahdollisuudestani. Pölyt ja likaiset ikkunat paljastuvat kyllä puoliaurinkoisessa säässäkin, mutta se olisi kuitenkin armollisempaa minulle. Kun pilviverho täyttää taivaan, häviävät pölyhiukkasetkin näkyvistä. Tiedänhän minä, että tämä asia on minulle arka kun haluaisin vielä siivota ja haluaisin pitää kotimme erittäin puhtaana. Pelkään, että minulle vähän vieraammat ihmiset poiketessaan ajattelevat minun olevan laiska tai saamaton. Tuttujen kanssa on helpompaa kestää tämä sittenkin aika pieni murhe. Toivon, että voisin alkaa miettiä tämänkin ajatuksen kääntämistä päinvastaiseksi. Silloin nauttisin kuin uhmalla kevätauringon paljastavista säteistä.

Aurinko paistaessaan todella paljastaa. Keväisin pakkanen ei haluaisi antaa periksi auringon kohotessa korkeammalle ja yrittäessä sulattaa lunta. Tiedän, että sade muuttuu aikanaan vedeksi ja lumikerros katoaa. Kevät haisee jossain vaiheessa mädäntyneeltä. Lumien sulaessa paljastuvat syksyn jätteet ja talven aikana kasvien mädäntyneet osat. Vasta kun aurinko pääsee paistamaan ja sade huuhtomaan liat pois luonnosta, alkaa uusi kasvu. Minunkin pitäisi nyt keväällä käydä läpi jokin puhdistusprosessi. Liki pari kuukautta erilaisista flunssan vaivoista kärsittyäni olen todella väsynyt. Levätessäni mietin, mitkä tuulet voisivat pyyhkiä viimeisetkin pilvien rippeet pois auringon edestä tällä hetkellä minun elämästäni? Toivoisin, että elämäni särkyjen ja väsymyksen jälkeen siirtyisi taas puolipilvisestä  puoliaurinkoisen kautta kirkkaaseen valoon.

Näin keväisin olen kyllä muutenkin miettinyt, kuinka voidaan aina käyttää termiä puolipilvistä. Eihän ne pilvet ole puolikkaita, osa aurinkoahan silloin näkyy pilvien takaa. Niin kirkkaasti aurinko nytkin paistaa osittain pilven takaa, että minusta valoisina aikoina voitaisiin kerran säätiedotuksessa yllättää ja käyttää termiä puoliaurinkoista.

                                                    -hilkka-