Heinäkuu 2006. -Tekijänoikeus

Hilkka Rosholm

Heinäkuun pohdinta 2006

Tekijänoikeus

Olenpa tässä pohtinut sairauden merkitystä elämään. Sairaus rajoittaa. Rajoitukset voivat tulla ulkopuolelta lääkärien kieltoina tai käskyinä. Tai sitten itse sairaus rajoittaa liikkumista tai vaikeuttaa yleistä kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa. Jokainen sairas muodostaa oman tapansa pitää yhteyttä ympäristöönsä.

MS-tautini rajoittaa liikkumistani. Pari vuotta sitten minä olin kovaa vauhtia jäämässä neljän seinän sisään, koska häpesin itseäni. Häpesin, kun tunsin, että olin Jumalan hylkäämä. Eli tavallaan häpesin sitä, että Jumala ei ollutkaan parantanut minua. Onpa mielenkiintoinen ajatus! Uskon, että Jumala parantaa minut, mutta mikä minä olen sanelemaan Jumalan aikataulua! Sitten häpesin, koska kuvittelin, että muut ihmiset eivät ymmärrä ja katsovat pitkään, kun käyntini on ajoittain erittäin epävarmaa. Kuvittelin, että kaiken hankaluuden huomaa, vaikka kahden kepin kanssa liikun. Helpoin tapa elää oli välttää kaikkea kanssakäymistä ulkomaailman kanssa. Mutta tällainen ero normaalista elämästä vääristää kaiken. Minäkin keskityin vain surkeuteeni ja katkeroiduin.

Onneksi Jumala alkoi kutsua minua sieltä kaiken mustan keskeltä. Sain uudistua. Sairaus etenee elimistössäni, siinä ei ole muutosta tapahtunut. Mutta henkinen ja hengellinen elämänkatsomukseni sai uutta puhtia. Kun tulin ulos neljän seinän sisältä, rikoin myös sisäisiä kahleitani. Sain laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Päättelin, ettei sillä ole mitään väliä, miltä näytän, kun asiani Jumalan kanssa ovat kunnossa. Hämmästykseni oli silloin suuri, kun oli ihmisiä, jotka eivät katsoneet nenän varttaan pitkin, vaikka kuljin keppien kanssa. Tunnen nyt, että nämä ihmiset jäivät ystävikseni! Turhaan olin ahdistavaa painolastia sisimpääni kerryttänyt.

Mietin sitä, voinko sairaana olla vilpittömästi samaa mieltä Paavalin sanojen kanssa Raamatussa: ”Eihän kaiketi tehty sano tekijälleen: Miksi minusta tällaisen teit?” Jesajan kirjassa on myös: ”Mutta olethan sinä, Herra, meidän isämme; me olemme savi, ja sinä olet meidän valajamme, kaikki me olemme sinun kättesi tekoa.” Tulin siihen tulokseen, että en tiedä syitä, miksi sairastan, mutta tiedän, että Jumala on täysin tietoinen asiasta. Minulla on ollut jo syntymästäni asti ruumiissani sellaisia tekijöitä, jotka ovat mahdollistaneet taudin puhkeamisen. Koin, että Jumala on Pyhä, ja Hän hallitsee kokonaisuuksia varmasti paremmin kuin minä, rajallinen ihminen. Koin, että olen Jumalan silmissä tautini kanssa samanlaisessa asemassa kuin sellaiset, nyt terveet kanssamatkaajani, jotka jossain elämänsä vaiheessa sairastuvat. Jumalan aikakäsitys on eri luokkaa kuin ihmisten.

Siis, ei minulla olekaan hätää! Jumalalla on minulle tehtäviä. En tietysti pysty kävellen viemään kadulle ilosanomaa Jeesuksesta, en pysty myöskään osallistumaan siivoustalkoisiin enkä pysty olemaan lastenleirin ohjaajana. Mutta pystyn rukoilemaan ja kiittämään! Pystyn kertomaan kiitokseni tämänhetkisestä tilastani, vilpittömästi. Jumala tietää, miksi tällainen pysäytys tuli kohdalleni kesken kiireisen ja mielenkiintoisen työelämän. Olen senkin jo hyväksynyt, etten ollutkaan niin tärkeä kuin luulin.

Ja nyt luen Raamattua eri tavalla kuin ennen. Mietin sanojen merkityksiä. Olen löytänyt paljon sellaisia asioita, joita en aikaisemmin ole huomannut. Pyhä Henki on tullut avustajakseni. Olen miettinyt sitäkin, että aikaisemmassa uskonelämässäni en tajunnut tätä Jumaluuden kolmatta persoonaa. Eli minulla oli silloin vain kaksi kolmasosaa Jumalasta! Pyhä Henki kirkastaa Kristusta, ja haluan oppia tuntemaan Jeesusta syvällisemmin. Hitaasti etenen, mutta elän mielenkiintoista aikaa. Tekijänoikeudesta omaansa Jumala saa pitää minut sairaana ja parantaa minut sitten, kun on Hänen aikansa.

Sitten minulla on tämän palstan pito. Koen tämän Jumalan järjestämäksi. Olen kiitollinen, kun Taisto minua tähän pyysi. Nautin, kun saan kaikessa rauhassa kirjoittaa. Puhumiseni ei enää välttämättä ole selkeää, tautini vaikuttaa keskittymiskykyyni. Kokoontumisissa on sellaista hälinää, että ajatukseni eivät pysy koossa. Mutta kiitän Jumalaa koko Iltalamppu-ajatuksesta, yli seurakuntarajojen koettavasta yhteydestä. Se toimii ja saamme nauttia ja virkistyä toistemme seurasta.

Oletko sinä miettinyt, että Jumalalla on tekijänoikeus omiinsa? Jesajan kirjassa kerrotaan, että olemme Jumalan kätten tekoa. Suomen lain mukaan tekijänoikeus on luovan työn tekijälle kuuluva määräämisoikeus. Jumala ei määrää ihmistä, mutta Hän on määrännyt, millä tavoin ihminen voi tulla Jumalan luo. Jumala haluaa, että ymmärtäisit itse kaikkein tärkeimmän asian tässä maailmassa. Se on kerrottu Johanneksen evankeliumissa, sen kolmannessa luvussa: Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi. Hyväksytkö Jumalan, Luojasi, suunnitelman kohdallesi? -hilkka-