Elokuu 2006. - Leipä elämäksi

Hilkka Rosholm

Elokuun pohdinta 2006

Leipä elämäksi

Leipä on elämäksi täällä maan päällä, se on ruokamme tärkeä osa. Nestettä, jauhoja, nostatusainetta ja suolaa. Tämä on leivän perusohje. Eri jauhoja käyttäen ja erilaisia mausteita lisäten leivästä saa todella eri makuista. Monta kertaa lapsena katselin, kuinka äitini leipoi leipää. Ja monta kertaa kävin isäni kanssa myllyssä, kun haluttiin jyvistä jauhoja. Ne olivat aikoja, jolloin edellytettiin, että lapset olivat mukana elävässä elämässä. Ei meistä välttämättä apua ollut, tutuiksi vain tulivat maalaistalon puuhat. Myöhemmin sain kyllä itsekin leipoa, sekin kuului asiaan. Sain leipoa myös ruisleipää, joka tehtiin taikinajuureen. Olen siis nähnyt ja kokenut, kuinka vähäinen hapatus hapattaa koko taikinan.

Nykyään kaupasta jauhoja ostaessani ei minulle tule mieleen, minkälaisia vaiheita tällä leivän raaka-aineella on jo siihen mennessä ollut. Vielä vähemmän työvaiheita mietin, kun ostan valmiita leipiä. Niin hyvin meillä Suomessa ovat asiat, että leipää riittää kauppoihin, ihan liiaksikin asti. Muistammeko kiittää tästä Jumalaa, kaiken hyvän antajaa? Vai olemmeko jo unohtaneet, ettei kaukana ole aika, jolloin leipään lisättiin pettua? Elämässä ei taida nykyäänkään olla sellaisia itsestäänselvyyksiä, jotka eivät murtuisi luonnon voimien alla. Hyvä on siis kiittää Jumalaa elintasostamme. Elämän helppous kuitenkin vääristää ihmisen aseman maailmankaikkeudessa. Nykyään koetaan, ettei tarvita Korkeimman varjelusta. Kuinka rukoilenkaan, että Suomen kansa kokisi vielä Jumalan sanan kuulemisen nälkää.

Jumala puhuu Raamatussa: Sillä niin kuin sade ja lumi, joka taivaasta tulee, ei sinne palaja, vaan kostuttaa maan, tekee sen hedelmälliseksi ja kasvavaksi, antaa kylväjälle siemenen ja syöjälle leivän, niin on myös minun sanani, joka minun suustani lähtee: ei se minun tyköni tyhjänä palaja, vaan tekee sen, mikä minulle otollista on, ja saa menestymään sen, mitä varten minä sen lähetin. Raamatussa rinnastetaan leipä ja Jumalan Sana. Niinhän se onkin, niin kuin ruumiimme tarvitsee elääkseen leipää, yhtä varmasti henkemme tarvitsee Jumalan sanaa. Jumalan suunnitelma oli alusta alkaen, että ihmiset saisivat nauttia elämästä ja elää Hänen yhteydessään. Jumala on muuttumaton, joten vieläkin Jumalalla on hyvät ajatukset meitä ihmisiä kohtaan. Synti tuli sekoittamaan ja hämärtämään ihmisten mielissä tämän Jumalan tahdon. Näin Jumala lähetti ainoan Poikansa maailmaan ja kuolemaan ristillä, että maailma Hänen kauttaan pelastuisi. Kun hyväksymme tämän Jumalan antaman ainoan tavan saapua Hänen luokseen, saamme kokea todeksi kaikki Raamatun lupaukset.

Jeesus, Jumalan ainoa Poika, sanoi itsestään, että Hän on elämän leipä. Hengellisessä mielessä Jeesus on esimerkki meille, mutta voimme täällä maan päällä vain pyrkiä Jeesuksen kaltaiseksi. Jeesukselta saamme elävää vettä, jotta voimme virvoittaa uupuneita matkaa tekeviä. Jeesus kehottaa meitä kasvamaan Hänen tuntemisessaan, jotta voisimme tuottaa satoa Jumalan valtakuntaan. Jeesus kehottaa meitä olemaan maan suola. Jos leipä on mautonta, suolahan siitä puuttuu. Mitä meille siis merkitsee leipänä oleminen? Eikö sitä, että hyväksymme toisemme ehdoitta, tuemme toinen toisiamme uskontiellä, kuljemme tavatessamme yhdessä kappaleen matkaa siunaten toinen toisiamme? Olemme hyvin erilaisia ihmisinä, toisista pidämme heti, toisiin suhtaudumme varauksella. Leipämme voimme kuitenkin käyttää toistemme hyväksi omalta pieneltä osaltamme, sillä mausteet omaan leipäämme tuomme itse tullessamme! Niin kuin mausteilla saadaan leipään eri makuja, jokainen uskova saa omanlaisensa tehtävän Jumalalta. Koska samaan leipään ei laiteta kaikkia mausteita, ei meidänkään tarvitse yrittää olla enemmän kuin olemme. Suolan määrästäkään emme ole kaikki samaa mieltä. Sitten vielä on olemassa näkkileipää ja joku pitää sitä parhaimpana! Niin jokaisen tehtäväkin on tärkeä, omassa paikassaan ja omalla ajallaan. Olkaamme siis uskollisia.

Mutta ennen kuin leipä on valmista syötäväksi, se paistetaan uunissa. Aika kuumankin uunin leivän kypsentäminen vaatii. Samaan aikaan uuniin ei mahdu kuin muutama leipä, niin kasvamme mekin eri aikoina. Meidän elämämme täällä maan päällä ei aina ole helppoa. Mutta saamme luottaa siihen, että Jumala tietää tilamme ja tilanteemme. Kaikki kokemamme on sitä varten, että voimme olla mukana yhdessä rakentamassa omaa seurakuntaamme, jonka johdossa on Jeesus Kristus. -hilkka-