Huhtikuu 2008 - Uskotko sinä kolmiyhteiseen Jumalaan? Minä uskon

Hilkka Rosholm

Huhtikuun pohdinta 2008

Uskotko sinä kolmiyhteiseen Jumalaan? Minä uskon.

Taivaan avaruus on täynnä ihmeitä. Mitä tapahtuu avaruudessa silloin, kun täällä näkyy tähdenlento? Kuinka kauan sitten se oikeasti on tapahtunut? Taivaanvahvuus on järkkymätön. Planeetat kiertävät Aurinkoa tietäen oman ratansa. Seulaset liittyvät toisiinsa kuulemma fyysisesti ja Orion muodostaa kiinteän tähdistön. Nämä asiat ovat selvinneet avaruustutkijoille. Aivan sattumaltako tämä kaikki on syntynyt? Enpä usko moiseen sattumaan. Jumalahan kysyi Jobilta Vanhassa Testamentissa mielenkiintoisen kysymyksen, kun Hän haastoi Jobin väittelyyn kanssaan. Jumala kysyi: ”Osaatko sinä solmia yhteen Seulasten tähdet tai avata Orionin siteet?”

Tuuli on mieltäni aina kiehtonut. Mistä se tulee ja mihin se menee? Nythän voin tietysti lukea selkeitä tutkimuksia: ”Tuuli on ilmavirtaus, joka on Maapallon suuntainen maan ilmakehässä. Aurinko on tuulen energialähde. Aurinko lämmittää maapalloa epätasaisesti. Syntyvät lämpötilaerot saavat aikaan ilmanpaineeseen eroja. Nämä ilmanpaine-erot puolestaan vaikuttavat paine-erovoiman, joka laittaa ilman liikkeelle.” Samoin on minua mietityttänyt sade. Pilvet pysyvät ilmassa, poutapilvetkin. Mikä on se piste, jolloin isompi tai pienempi sadepilvi sataa vetenä maahan? Kun lukee tutkimuksia, niissä on muutamia asioita, jotka vain todetaan, ei selitellä tarkemmin. Jos lämmin ja kostea ilma alkaa nousta ja siten myös jäähtyä, se saavuttaa pisteen, jolloin osa vesihöyrystä alkaa tiivistyä vedeksi. Automaattista tällainen kostean ilman nouseminen ei ole. Sitten vielä tarvitaan pieniä pölyhiukkasia, joiden ympärille pisarat alkavat kasvamaan. Lopulta pisarat ovat niin suuria, että maan painovoima kumoaa nostovoiman ja pisarat putoavat maahan. Kuka saa aikaan tällaisen kostean ilman nousun ja kuka on järjestänyt niin, että siinä kosteassa ilmassa on tarvittavia pölyhiukkasia oikeaan aikaan? Mistä on tullut maan painovoima? Minä uskon, että on Jumala, joka on luonut maan sateineen ja muine luonnonilmiöineen.

Luonnossa olen nähnyt Jumalan käden jäljet jo ihan nuorena. Kasvit kasvavat, ihminen ei tiedä miten. Jokainen kasvi käyttäytyy kuin tietäisi vuodenaikojen rytmin. Miksei niin voisi ollakin? Luonnon keskellä elävät eläimet toimivat samoin. Kukin eläinlaji elää lajinsa mukaisesti. Osa linnuista muuttaa täältä talveksi pois. Keväällä ne kuitenkin palaavat, yleensä ihan samoille alueille, joilta ne syksyllä lähtivät. Tämäkin on ihme. Luonnossa tapahtuu paljon asioita, joiden syihin ihminen ei ole saanut selvyyttä. Haluja ihmisellä on varmasti enemmänkin hallita elintilaansa. Minä uskon, että tämä luonnon kiertokulku on luotua. Meillä on Jumala, joka vieläkin valvoo tätä elintilaa, jonka Hän ihmisille loi asuttavaksi.

Ihminen on ihme, kokonaisuus vailla vertaa. Paljon olen tajunnut tämän sairauteni myötä Jumalan luomasta ihmeellisestä ihmisen kehosta. Terveessä ihmisessä on tasapaino elimistön osatekijöiden välillä. Ihmisen elimistössä ei ole yhtään tarpeetonta osaa, ei pienintäkään solua. Jokainen solu on luotu toimimaan omassa ympäristössään oikein. Pienikin loukkaantuminen tai sairauden tuoma vaiva vaikuttaa koko kehoon. Ihmisen keho on järjestelmällinen ja loogisesti toimiva. Olen joutunut hyväksymään sen, että sairauteni etenee ja vaikuttaa vaurioita kehossani. En voi enää käyttää esimerkiksi jalkojani samoin kuin ennen. Käskyt eivät löydä perille, syynä on hermoratojen tuhoutuminen jostain kohtaa aivojen ja jalkahermojen välillä. Syvemmin kuin ennen koen, että Jumala on luonut ihmisen. Ei ihminen tunteineen ja älykkyyksineen voi olla mistään kehittynyt aikain saatossa. Minä uskon Isään Jumalaan, taivaan ja maan Luojaan.

Tämä uskoni Jumalaan maailman Luojana on tuonut elämääni lisäkokemuksia. Eräänä päivänä koin todeksi Raamatun ilmoituksen, että Jumalaan saa läheisen suhteen uskomalla Hänen ainoaan Poikaansa Jeesukseen Kristukseen. Tajusin oman syntisyyteni ja halusin ottaa vastaan Jeesuksen omana Vapahtajanani. Tulin siis uskoon, vaikka olin jo kauan uskonut Jumalaan! Mielenkiintoisia nämä ihmisten käsitteet ovat. Vasta sillä hetkellä kuitenkin ymmärsin, mitä merkitsee, että Jumala on kolmiyhteinen. Jeesus tuli maailmaan Jumalan luota ja toteutti maan päällä Jumalan tahdon. Pyhä Henki oli mukana uskoontulossani. Hänen kauttaan sain laajemman ymmärryksen uskooni.

Jeesus on siis elänyt täällä maan päällä, sen ovat historian tutkijatkin myöntäneet. Jeesus on elänyt Jumalana taivaassa ennen maan päälle tuloaan. Hän pystyi ottamaan tämän inhimillisen rajallisuuden kehon. Jeesus koki ihmisyyden kaikki puolet, myös vihollisen kiusaavat puheet. Hän koki tunteitten koko kirjon. Jeesus iloitsi, sääli, itki, auttoi, mutta Jeesus myös vihastui asioista, jotka Hän koki Isän Jumalan pilkaksi. Ivaa ja moitteita kuullessaan Hän ei antanut samalla mitalla takaisin. Jeesus kunnioitti Jumalaa joka hetki. Jeesus tajusi ja tunsi maan päällä ollessaan konkreettisesti hyvän ja pahan välisen taistelun. Hän näki sen, etteivät ihmiset aina tajunneet, mihin heidän tekonsa johtivat. Siksi Hän voi rukoilla: ”Isä, anna heille anteeksi, he eivät tiedä, mitä tekevät.”

Jumala on toteuttanut Jeesuksessa pelastussuunnitelmansa. Kuollessaan ristillä synnitön Jeesus voitti kuoleman mahdin. Jumalan suuruus osoitti kuitenkin valtansa. Taivaaseen nousi Jeesus taas Jumalana. Sitä emme tajua, miksi tämä oli ainoa vaihtoehto pahan valtaa vastaan. Luotan siihen, että Jumala tietää. Raamatussa sanotaan, että elämän hengen laki Kristuksessa Jeesuksessa on vapauttanut meidät synnin ja kuoleman laista. Tämä on se vapaus, minkä elävä Jumala haluaa meille ihmisille antaa. Kaiken lisäksi Jeesus on luvannut noutaa kaikki Häneen uskovat luokseen taivaaseen. Minä uskon Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan.

Jumalan kolmas persoona Pyhä Henki on läsnä kaikkialla. Pyhä Henki on ollut aikojen alusta ja on yhä. Mitään ei ole tapahtunut tässä maailmassa ilman Pyhää Henkeä. Pyhä Henki tuo julki Jumalan työt ihmiskunnan hyväksi. Hän oli mukana silloin, kun Jumala loi maailman. Hän oli mukana juutalaisen kansan vaiheissa profeettain välityksellä. Johannes näki Pyhän Hengen laskeutuvan kastaessaan Jeesuksen Jordanin rannalla. Vasta Pyhän Hengen saatuaan Jeesus aloitti julkisen työnsä. Inhimillinen Jeesus tarvitsi joka hetki Jumalan läsnäolon tuntemista. Kaikissa ihmeissä, jotka Jeesus teki, Pyhä Henki oli läsnä. Jeesus kertoi ennen kuolemaansa, että Hän lähettää Pyhän Hengen jokaiseen, joka uskoo Häneen. Tässä ristinkuolemassa tapahtui selvä muutos. Siksi minäkin Pyhän Hengen vaikutuksesta tulin uskoon. Jokaisessa ihmisessä, joka tulee Jeesuksen luo ja kohtaa Hänet syntien anteeksiantajana, Pyhä Henki vaikuttaa uskon. Pyhä Henki on rohkaisija ja puolustaja. Pyhä Henki on annettu ihmisille voimaksi ja Hänen kauttaan Jumalan Sana, Raamattu, alkaa elämään ohjeiksi tämän maisen matkan varrelle. Pyhä Henki ohjaa uskovia kaikkeen positiiviseen kuten sisäiseen rauhaan, iloon ja lempeyteen. Näiden myötä Jumala haluaisi toteutuvan sen, että rakastaisimme toisia kuten itseämme. Minä uskon Pyhään Henkeen.

Jumala on siis kaiken Luoja. Jeesus Jumalan Poikana toteutti Isän Jumalan tahdon voittaessaan pahan vallan ja tuodessaan ihmisille vapauden synneistä ja iankaikkisen elämän toivon. Pyhä Henki on kaikkialla läsnä oleva Jumalan Henki, joka tukee uskovaa, mutta myös ohjaa Jumalan totuuden tuntemiseen. Kolmiyhteiseen Jumalaan minä uskon. -hilkka-