Tulevat Iltalamppu-tapahtumat

Huittisissa järjestettävät helatorstain Iltalamppu-tapahtumat tulevat tänä vuonna ”rippikouluikään” kun niitä on Huittisissa helatorstaisin pidetty vuodesta 2003 alkaen.

Vuosien aikana Huittisissa eri paikoissa pidettävät tapahtumat ovat saavuttaneet suuren suosion. Ensimmäinen Iltalamppu-tapahtuma Huittisten Kotikirkossa veti Kotikirkon kirkkosalia, ruokasalia ja eteistä myöden täyteen. Kun tuolit loppuivat niin vahtimestarit toivat teltan penkkejä eteiseen. Myöhästyneet kertoivat, että he palasivat ovelta takaisin kun eteinenkin oli täynnä. Lähtiessäni srk:n vanhin sanoi, ettei milloinkaan heidän tilat ole olleet näin täynnä väkeä. Ja todella oli, itsekkin annoin paikkani "alhaalla" ja vein tuolini kirkon papin kanssa puhujapöydän viereen lavalle. Suurin väkimäärä näiden vuosien saatossa on ollut Risto Ryti salissa, väen täyttäessä salin lisätuoleja myöten. Siellä kaiken kaikkiaan väkeä oli noin 500 henkeä. Kun Taisto Laakso kävi etukäteen katsomassa salia, niin konserttisalin vahtimestari kysyi, että mitä aiot täällä järjestää. Sanoin, että Iltalamppu-tapahtuman. Siihen hän tokaisi, että sitten tämä tulee täyteen.

Tänä vuonna Missio Iltalampun yhteistyökumppanina on Huittisten luterilainen seurakunta ja tapahtuma pidetään seurakuntakeskuksessa helatorstaina 10 päivä toukokuuta klo 16. Koska helatorstain tapahtumassa Huittisissa saavutetaan kaksi merkkipaalua, Iltalamppu-ohjelmat 25 vuotta ja helatorstain tapahtumat Huittisissa 15 vuotta, niin on syytä kokoontua laulun ja soiton merkeissä. Laulaa suurella tunteella sekä korkealta ja kovaa, eli laulun ja soiton juhlaa. Tapahtumassa kuullaan ikivihreitä ja uudempia hengellisiä lauluja joita esittää suuren yleisön suosikit, harjavaltalainen tenorilaulaja Perttu Mathlin, jota pianolla säestää Mika Äijäläinen ja porilainen laulaja Tamara Lindgren, jota säestää Päiviö Palomäki pianolla, sekä Mikael Tuominen kitaralla.
Kaikelle kansalle tarkoitetussa tilaisuudessa puheen pitää Huittisten srk:n kappalainen Jyrki Smolander. Juontajana Taisto "Iltalamppu" Laakso. Kolehti kerätään Iltalamppu-työn hyväksi ja päätteeksi juodaan pullakaffeet.

Tule ihmeessä mukaan kauempaakin, yksin tai yhdessä ystäviesi kanssa. Muista, että tapahtuma ei olen jonkun pienen piirin suljettu kokoontuminen, vaan Iltalampun tapaan tarkoitettu kaikelle kansalle, olitpa sitten uskossa tai askossa, vireessä tai epävireessä, onnistunt tai epäonnistunut, tumma tai vaalea, rikas taikka köyhä jne. Olet lämpimästi tervetullut, odotamme sinua!

Enempi kuin kaksi sanaa musiikista.

Hengellinen musiikki on kautta aikojen koettu suurena rikkautena hengellisessä toiminnassa. Jos musiikki otettaisiin pois, niin hengelliset tilaisuudet olisivat paljon sisältököyhempiä. Valitettavasti kehitys musiikin suhteen Suomen monissa seurakunnissa on yksipuolistunut, kun tekstirikkaiden laulujen tilalle on tullut ylistysmusiikki. Aiemmin lauluilla on voitu jatkaa julistusta, valiten puheosuuksien jälkeen tekstiin sopivat laulut, mutta nyt harvemmin näin voidaan menetellä, koska ylistyslaulujen tekstit ovat huomattavasti vähäsanaisempia. Meidän on rehellisesti todettava, että edellä mainitut asiat, sekä tilaisuuksien alussa yleisön seisottaminen ylistyslauluja laulaen, on jakanut hengellisen kentän vähintäänkin kahteen leiriin.

Jos tarkastelemme asiaa syvällisemmin, niin seurakuntien aktiivitoiminnan ulkopuolella oleva työssä käyvä kantasuomalainen väki yhä harvemmin aukaisee rukoushuoneiden ja kirkkojen ovia ja näin ollen kyseisestä musiikista on tullut seurakuntalaisten omaa lämmittelymusiikkia monien seurakuntien ollessa mitä suuremmassa määrin sisäänpäinlämpiäviä. Juuri tässä viiteryhmässä ylistysmusiikki onkin parhaimmillaan ja palvelee sekä hoitaa erinomaisesti sitä joukkoa joka sille antautuu. Maalaisjärjen käyttö on kuitenkin sallittua, jopa suotavaa, seurakuntien tilaisuuksien ohjelmaa laadittaessa. Siinä missä ylistysmusiikki sopii mainiosti "sisäpiirin" tilaisuuksiin, niin se ei enää välttämättä sovikkaan seurakuntaväen ulkopuolelle suunnattuihin tilaisuuksiin. Miten heitä voidaan "vaatia" kolmea ensimmäistä varttia ylistämään, kun eivät vielä henkilökohtaisesti ole edes sisällä uskon asioissa. Kolmessa vartissa kun ehtii jo käyttämään kaksikin lyhyttä ns. todistuspuheenvuoroa, joita seurakuntien ulkopuolinen väki mielellään kuuntelee.

Iltalamppu ui vastavirtaan

Ylistysmusiikki ei Iltalamppu-tilaisuuksissakaan ole ollut vierasta, koska vierailevat lauluryhmät ovat musiikkia halunneet esittää. (ei kuitenkaan ensimmäistä kolmea varttia) Ymmärrämme, että ylistyksellä ja palvonnalla on oma tärkeä tehtävänsä, mutta emme ymmärrä, että sitä pitää käyttää kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa. Iltalampussa ei vastusteta aitoa ylistystä, mutta vierastetaan väkisin pumppaamista, "vaahdottamista", sekä väkinäistä tunnelmannostattamista ylistysmusiikin keinoin. Tällaistä emme halua esiintyvän Iltalampun järjestämissä tilaisuuksissa.

Tähän on tultu ja tämän yksipuolisen musiikkisuuntauksen vallitessa monet muistelevatkin kaiholla aikoja, jolloin seurakuntien musiikkitarjonta oli vielä monipuolista ja laulujen tekstissä tuotiin monipuolisesti esille hengellistä sanomaa. Monissa seurakunnissa oli vahva musiikkitarjonta. Oli kuoroja, kvartetteja, duettolaulua, yksinlaulajia. Säestyssoittimina pianoa, harmonikkaa, puhallinsoittimia, kitaraa, mandoliinia, jopa sahansoittoa  jne.

Iltalampussa olemme halunneet mahdollisuuksien mukaan elvyttää hyväksi koettuja toimintamalleja. Jos monipuolinen musiikki on toiminut tässä maassa vaikuttavien hengellisten herätysten aikoina, niin miksi se ei toimisi myös nykyaikana, koska laulujen sanoma ei ole muuttunut. Iltalamppu ei ole pelkästään tyytynyt toistamaan vanhoja hyväksihavaittuja toimintamalleja, vaan monessa asiassa se on rohkeasti lähtenyt myös kokeilemaan uutta. Lähes 25- toimintavuotemme aikana meillä on vahva kokemus siitä, että "vanhanaikaisella" musiikilla on suoranainen tilaus ja vastavirtaan uiminen on tuottanut tulosta, koska väki on runsaslukuisesti liikkeellä ja monet ovat löytäneet uuden sisällön elämäänsä.

On aiheellista antaa myös tunnustusta niille harvoille kuoroille ja kuoron johtajille, jotka vielä jaksatte palvella Jumalaa omalla peltopalstallanne. Jatkakaa niin kauan kuin kuorollenne riittää laulajia. Sisältörikkaita lauluja kaivataan yhä edelleen.

Kuten huomaatte, musiikki puhuttaa ja siitä on jokaisella lupa ja oikeus vaihtaa mielipiteitä. Kenenkään ei ole syytä loukkaantua kun musiikkia arvioidaan, koska ylistysmusiikki ja "vanhanaikainen" musikki ei ole niitä esittävien ryhmien ja kuorojen omaisuutta eivätkä ne ole arvioinnin yläpuolella. Koska tilanne maassamme seurakuntamusiikin suhteen valitettavasti on jyrkästi kahtiajakautunut, eikä näköpiirissä ole tilanteeseen muutosta, niin on tärkeää, että seurakuntien johto ottaa huomioon myös seniorijäsentensä musiikilliset toiveet. Kaikki ymmärrämme, että nuorissa on tulevaisuus ja Suomen seurakunnissa on aika antaa vastuuta nuoremmalle polvelle, mutta kaiken on tapahduttava perinteitä ja vanhempia ihmisiä kunnioittaen. He ovat olleet tienraivaajia tässä maassa, myös seurakunnissa. He ovat kunnioituksen, arvostuksen ja musiikkinsa ansainneet.