Joulukuu 2006 - Aika

Hilkka Rosholm

Joulukuun pohdinta 2006

Aika

Jumala sanoi: ”Tulkoon valoja taivaankanteen erottamaan päivän yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa määräaikoja, hetkiä ja vuosia.” Ja niin tapahtui.

Aika on todella mielenkiintoinen käsite. Se on laitettu määrittämään meidän ihmisten elämää. Kun kaikki ihmiset tietävät systeemin, voimme sopia tapaamisiamme tulevaisuuteen. Mistä muuten voisin olla varma, että lääkäri on paikalla sovittuna aikana, kun käyn vuosittain tarkastuksessa? Ainahan tuo on ollut ja tietänyt odottaa juuri minua, koska mennessäni kaikki paperini ovat hänen pöydällään.

Me olemme nimenneet tietyt ajanjaksot tapahtumien mukaan. Puhumme sota-ajasta, kouluajasta ja muista merkittävistä tapahtuma-ajoista. Silloin kaikki kuulijat tietävät, mitä ajankohtaa ajallisesti tarkoitetaan Vain elettyä aikaa voidaan näin nimetä, tulevaisuudestahan emme tiedä. Jokaisella ajalla on oma henki, oma suuntaus, mitkä asiat ovat tärkeitä. Tällä hetkellä suuntaus on ihmisen erinomaisuuden esille tuominen. Tekniikka on edennyt minun aikanani hurjin harppauksin. Ihminen on kaiken kehittänyt. Ihminen on viisaudessaan kehittänyt kaikenlaisia teorioitakin, niiden paikkaansa pitävyydestä en ole lainkaan varma. Kun niistä kerrotaan yhä uudelleen, kontrolli ihmisen aivoissa ei enää toimi ja teorioiden hyväksyminen on helppoa. Vaikeneminen on hiljaista asioiden hyväksyntää.

Kun miettii kulunutta aikaa, se on aivan kuin ”kutistunut” verrattuna tulevaan. Ainakin minusta tuntuu, että vuosi 1996 on lähempänä kuin vuosi 2016. Onkohan sillä jotain merkitystä, että tiedämme, mitä on tapahtunut kymmenen vuotta sitten ja sen jälkeen tähän hetkeen asti? Kaikkea emme muista, mutta olemme eläneet ne vuodet kuitenkin. Kymmenen seuraavaa vuotta ovat taas eri mahdollisuuksia täynnä ja siksi se on suurempi kuin ”lukkoon lyöty” menneisyys.

Nykyhetki on huomenna menneisyys. Meillä on siis vain hetki, johon voimme vaikuttaa. Ei ole ihme, että Jumala luomistyössään sanoi valojen olevan merkkeinä osoittamassa hetkiäkin. Kuinka arvokas nykyhetki onkaan! Yhdessä elämme ja näin vaikutamme muidenkin elämään. Meidän pitäisi suhtautua kunnioituksella jokaiseen hetkeen, minkä elämme. Samalla tavoin meidän pitäisi suhtautua kunnioituksella jokaiseen ihmiseen, jonka kanssa olemme tuon tärkeän hetken. Kun olemme itseksemme, kunnioitus pitää säilyttää, vain sillä tavalla luomme itsellemme hyvän menneisyyden.

Ajanlaskumme peruskohta on Jeesuksen syntymä, jKr on siitä merkkinä. Kristityssä maissa vuodessa on monta juhlapyhää, jotka pohjautuvat siihen aikaan, kun Jeesus eli maan päällä. Olemme siirtymässä nyt adventtiin, aikaan ennen Jeesuksen syntymäjuhlaa. Minusta on hienoa, että muistelemme uudelleen joka vuosi tätä tapahtumaa. Joulu katkaisee pimeän ajan täällä kotimaassamme. Nautin valonpilkahduksista, jotka näen ikkunoissa ja pihoissa. Ne aivan kuin muistuttavat minua siitä valosta, joka Jeesus oli täällä maan päällä ollessaan. Suomen kielen sana adventti tulee latinan kielen sanoista adventus Domini – Herran tuleminen. Adventti päättyy jouluun, Jeesuksen syntymäjuhlaan. Mutta Jeesus on myös tulossa takaisin maan päälle, hetkeä vain emme tiedä.

Luomiskertomuksessa on määräajan asetussanatkin Jumalan sanomana. Yhtä varmasti kun täällä olemme syntyneet, niin myös täältä lähdemme. Olemme siis kauttakulkumatkalla. Ihmisellä on kuolematon sielu. Valinnoillamme voimme ohjata, millaisen elämän täällä elämme. Valinnallamme täällä maan päällä voimme päättää, missä tuo kuolematon sielumme vaeltaa täältä maapallolta lähdettyämme. Kun olemme täällä maan päällä ratkaisun tehneet Jumalan puoleen, saamme kuolemankin jälkeen olla Hänen kanssaan.

Jumala on ikuisuus, Hän ei tarvitse aikoja ja määrähetkiä. Jumala lähetti oman Poikansa Jeesuksen kuolemaan ristillä, että meillä on anteeksiantamus ja pelastus Hänen kauttaan. Tämä ristintyö on voimassa aina, koska sen vaikutus on Jumalan Taivaassa, ikuisuudessa. Siksi voimme vieläkin tehdä ratkaisumme ja tulla uskoon. Jeesus on mennyt täältä maan päältä taivaaseen, Hän elää siellä. Jeesus on ensimmäisenä käynyt läpi sen muutoksen, kun aika muuttuu ikuisuudeksi. Hän on siis mennyt ajan rajan tuolle puolen. Mihin sinä olet menossa, kun siirryt itse ajan rajan tuolle puolen? . Jumalan puolelta tie taivaaseen on auki. Sydämesi lukot aukeavat vain sisäpuolelta, sinä saat ne auki pyytämällä Jeesusta tulemaan elämääsi. -hilkka-