KERRO MIELIPITEESI:
Mikä tekee musiikista hengellisen?
Mielipiteesi voit lähettää sähköpostilla: taisto(ät)laakso@dnainternet.net tai postitse osoitteella: Iltalamppu PL 45, 29201 Harjavalta.
Mielipiteesi voit myös kertoa suorassa Iltalamppu-ohjelman toivemusiikkiosuudessa. Puhelin ohjelman aikana: 0700 700 700. Samalla voit myös toivoa mielilaulusi

Iltalampun musiikki

Iltalamppu on alusta alkaen tunnettu hyvästä hengellisestä musiikistaan. Harvoin soittamastamme musiikista olemme saaneet kielteistä palautetta. Päin vastoin, siitä on pidetty ja monia se on koskettanut liikutuksen kyyneliin asti. Kiitosta on tullut myös siitä, että soitamme vain kotimaista musiikkia. Mottomme onkin, että soitamme suomalaisille suomenkielellä laulettuja hengellisiä lauluja, joissa on selkeä hengellinen sanoma.

Myös vanhempaa...

Yksi Iltalampun erityispiirteistä on, että sieltä kuulee myös vanhempaa hengellistä musiikkia. Sellaista jota ei välttämättä soiteta enää missään radiokanavalla. Entisajan laulujen sanoma on on erityisen vahvasisältöinen. Niissä on sitä jotakin, mikä valitettavasti monesta nykyajan laulusta puuttuu. Soittaessamme vanhempaa musiikkia haluamme myös kunnioitaa niitä hengellisen musiikin uranuurtajia, jotka olivat äänitteiden muodossa tuomassa kaiken kansan tietoisuuteen hengellisen musiikin.

Mikä tekee musiikista hengellisen?

Se on kysymys, johon Iltalampussakin olemme saaneet haastateltavilta monenlaisia vastauksia. Iltalampussa soitettavan hengellisen musiikin, ns. omien valintojen soittokriteeriksi ei riitä pelkästään se, että laulussa esiintyy esimerkiksi sana enkeli. Se ei pelkästään tee laulusta hengellistä, vaan laulussa pitää olla muutakin sanomaa.

Ei hengellistä...

Iltalampussa kuultava musiikki on pääsääntöisesti hengellistä. Poikkeuksen tekee eri asiayhteyksiin sopiva, ei hengellinen, ns. sekulaarimusiikki. Sillä saadaan luontevasti jatkettua erilaisiin teemoihin liittyviä asiakokonaisuuksia. Sekulaarimusiikin joukossa on paljon lauluja, joissa sanoma viittaa hengelliseen lauluun, kuitenkin ilman hengellistä sanastoa. Monissa tämänkaltaisissa lauluissa teksti kertoo ihmiselmän monivivahteisuudesta paljon rikkaammin kuin monet hengelliset laulut.

Ajan ilmiö

Yksi aikamme ilmiöistä on, että hengellisen musiikin artistit ovat levyttäneet hengellisten laulujen joukkoon myös ns. neutraaleja lauluja. Joistakin tämänkaltaisista kappaleista ei hyvällä tahdollakaan löydy syytä, miksi se hakautuu hengellisen musiikin kategoriaan ja miksi sitä markkinoidaan hengellisenä musiikkina. Hakemattakin tulee mieleen, että onkohan tämä tarkoitushakuista siinä toivossa, että näillä sisältököyhillä lauluilla päästäisiin "maallisille" markkinoille ja radioitten levylistoille. Koska musiikki on äärimmäisen vaikea laji, niin tässäkin asiassa aniharvat ovat onnistuneet. Olisiko suutarin parasta pysyä lestissään...

Kuten huomaat, musiikki puhuttaa ja kirjoituttaa...